Vachtverzorging

Naast perodieke bezoeken aan de trimsalon is het dagelijks onderhoud
van de vacht van uw huisdier belangrijk om klitten te voorkomen.

Begin hier zo vroeg mogelijk mee vanaf pup af aan, zeker wanneer er nog geen klitten zijn. Hiermee traint u, uw huisdier dat borstelen niet vervelend hoeft te zijn. Dit word pas vervelend wanneer de klitten al gevormd zijn en word het alleen maar lastiger om uw huisdier te borstelen wanneer deze zich verzet, gaat bijten of probeert weg te lopen omdat het pijn doet. 

Behalve regelmatig bostelen is het ook belangrijk hoe u borsteld en welke borstel/kam u gebruikt. Niet alle borstels zijn geschikt voor elke vacht. 
Graag infomeer ik u welke borstels/kammen geschikt zijn voor uw huisdier en kan ik in de salon laten zien hoe u moet borstelen. 

 

 

 

 

 

Doodles uitgelicht

De vacht van de labradoodles of andere doodle en/of poedel kruisingen (bijv. de cockapoo of maltipoo) vergen intensieve verzorging. 

De vacht is van het type dat niet verhaart en dat betekent dat de, toch wel loskomende, haren in de vacht blijven hangen. Die dode haren hebben de neiging om aan hun buurhaar vast te klitten en zo met elkaar een klit of zelfs viltplakkaat te vormen. Klitvorming gaat samen met iets wat lijkt op het krimpen van een wollen trui. De haren gaan door hun verstrengeling dichter naar elkaar toe en gaan daardoor aan de huid trekken. Naast dat er geen lucht meer bij de huid komt door de afsluiting van de opeengepakte haren is een strak zittende vacht ook geen pretje voor de hond. Klitten moeten dus altijd voorkomen worden! Dit kan door het kort houden van de vacht of door intensief onderhoud te (laten) plegen.Tijdens de vachtwissel (tussen de 8 en 15 maanden) dat wil zeggen dat de puppyvacht plaats maakt voor de volwassenvacht word het borstelen zwaarder en liggen klitten en vilt sneller op de loer. Dit moment komt bij iedere doodle. Het advies is dan ook om voor en tijdens de vachtwissel de vacht wat korter te houden zodat onderhoud makkelijker word en klitten voorkomen kunnen worden. 


Als uw huisdier door welke omstandigheden dan ook toch vilt of hele erg klitten in de vacht heeft ontwikkeld zit er niks anders op dan medisch kort te scheren. Dit is niet meer uit te borstelen en doet erg pijn aan de huid en de huid kan hierdoor slecht ademen. Vergelijk het met een strak zittend elastiek in uw eigen haar, dat trekt en doet pijn, zo voelen klitten(vilt) bij uw hond. 

 


Medisch kort scheren is niet zonder risico's. Scheer irritatie kan ontstaan tijdens het weg scheren van vilt bij uw hond. Met name op de kwetsbare plekken als oren, liezen en sanitaire delen. Hoewel het geen ernstige verwonding is, kan het gaan jeuken of irriteren en daardoor voelt uw hond zich niet comfortabel. Dit is tijdens de trimbehandeling of direct daarna vaak niet waarneembaar. Uw hond kan later pas gaan likken en krabben of met de oren schudden. Ik hanteer hiervoor een klitten contract waarmee u zelf verantwoordelijk bent voor de eventuele scheer risico's.

 

Voorkomen is beter dan genezen!Zie ook: https://www.onzehond.nl/rassen/labradoodle/?fbclid=IwAR2BXlyx1bphN1U0MoQcnHqK2gIqUwuGmsXwTEJeR0nb5Gt8jDpn6kd8UpE